Basistivitsit, nuo musiikkimaailman blondivitsit

post thumb
Muusikot
kirjoittanut Andre/ 21 Oct 2021

Basistivitsit, nuo musiikkimaailman blondivitsit

Rumpalilla jäi avaimet auton sisään ja ovet menivät lukkoon, paikalle kutsuttiin poliisi päästämään basisti ulos. Basistit, eli musiikkimaailman blondit, ovat suosittu vitsien kohde kautta aikojen. Bassoa pidetään jossain määrin yksinkertaisena soittimena, ja näin ollen myös basisteista annetaan usein yksinkertainen kuva. Basistit eivät itse suhtaudu vitsailuun ryppyotsaisesti, vaan tietävät kyllä oman arvonsa. Usein heiltä itseltään kuulee jopa parhaat ja hauskimmat basistivitsit.

BASISTIVITSIT NAURATTAA

Mitä eroa on basistilla ja isolla pizzalla? Isolla pizzalla pystyy ruokkimaan nelihenkisen perheen, basisti ei siihen pysty. On totta, ettei monikaan pysty tuomaan ruokaa pöytään musiikillaan, vaan musiikki on useimmille rakas harrastus, nautinto ja elämäntapa, jota toteutetaan rakkaudesta lajiin, ei rahan takia. Basistivitsejä kertovat vääräleuat tietävät myös kuinka vaikea musiikissa on lyödä läpi.

Miksi kutsutaan hulluja ihmisiä, jotka hengaavat aina muusikoiden kanssa? Basisteiksi. Basson ajatellaan usein tukevan vain kitaristia, mutta todellisuudessa taitava basisti tukee bändin jokaista jäsentä. Bassolla pystyy paikkaamaan monta virhettä. Vaikka bassolinja itsessään olisi hetken pois raiteiltaan, voi basisti jatkaa soittoa naama peruslukemilla tai hymyssä suin, eikä yleisö huomaa virhettä.

ILMAN BASISTIVITSEJÄ EI OLE HAUSKAA

Kuinka monta basistia tarvitaan vaihtamaan lamppu? Nolla, basisti ei kuitenkaan pääse parrasvaloihin. Mitähän tähän vitsiin sanoisi John Entwistle, Paul MacCartney tai vaikkapa RHCP:n Flea? Monet basistit ovat vaatimattomia luonteeltaan ja he hoitavat oman tonttinsa moitteetta, paikkaavat muiden virheitä tarvittaessa, mutta kyllä heillä paikkansa parrasvaloissa on. Basistit ansaitsevat arvostuksensa työllä, eivätkä basistivitsit heidän nöyrää itseluottamustaan hetkauta.

Ostoskeskuksesta katkesi sähköt. Basisti myöhästyi keikalta oltuaan kaksi tuntia jumissa rullaportaissa. Tämänkin epäonnisen basistin olisi rullaportaista pelastanut bändikaveri, sillä bändi on joukkue, jonka jäsenet pitävät huolta toisistaan. Basistivitsit antavat kuvan siitä, että basisti olisi jotenkin vähäarvoisempi bändissä, jokainen bändissä soittava muusikko tietää että kyse on yhteispelistä, ei yksilösuorituksesta.

MIKÄ ON BASISTIEN SUOSITUIN EHKÄISYKEINO? HEIDÄN PERSOONANSA

Mikä tulee basistin ja blondin lapsesta? Turkulainen roudari. Tässä vitsissä yhdistyy jo niin monta pelottavaa elementtiä, että kirjoittajakin meinaa mennä aivan sanattomaksi. Pikku paussi ja Galaksino saavat ajatukset muualle tästä painajaismaisesta mielikuvasta. Tiesitkö muuten, että sanotaan että basistin pitää olla joko erittäin pitkä, näkyäkseen takarivistä, tai riittävän harteikas raivatakseen tiensä eturiviin? Tähän sanontaan istuu Nightwishin vahvistus vuodelta 2021 kuin nenä päähän.

Marko Hietanen ilmoitti alkuvuodesta 2021 yllättäen jättävänsä Nightwishin. Uutta basistia saatiin arvuutella toukokuuhun saakka, jolloin uudeksi basistiksi varmistui Wintersunista tuttu Jukka Koskinen. Myös Nightwishin rumpali Kai Hahto on soittanut Wintersunissa, joten yhteinen sävel oli helppo löytää. Nightwishin basisti Jukka Koskinen on sen verran raamikas kaveri, että näkyy kyllä suuremmankin ruuhkan joukosta.

BASISTIVITSIT TUKEUTUVAT MYÖS MUSTAAN HUUMORIIN

Jos mauton tai musta huumori, ei uppoa, suosittelen hyppäämään tämän kappaleen yli. Tiedätkö miksi Metallican Justice For All albumilla ei kuulu bassolinjaa? Koska he heittivät basistinsa bussin alle. Metallican basistin Cliff Burtonin kohtalo on useimmille musiikin ystäville tuttu. Burton menehtyi traagisessa bussi onnettomuudessa 1986 Ruotsissa, bändin ollessa Euroopan-kiertueellaan. Basisti tippui onnettomuudessa bussin ikkunan läpi ja jäi kaatuneen bussin alle.

Basistit eivät ole ainoita vitsin kohteita musiikkimaailmassa: Minkä takia basistivitsit ovat aina lyhyitä? Koska jos ne olisivat pitkiä, laulaja ei ymmärtäisi niitä, eikä rumpali pystyisi kertomaan niitä. Samat vitsit itse asiassa kiertävät maailmalla eri versioina. Basisti usein korvattuna rumpalilla tai laulajalla.

Basistivitsit naurattavat, luovat keskustelua ja joitain myös kiukuttavat. On sanottu että basisteista vitsailevat eivät olisi vielä tajunneet basson potentiaalia taitavissa käsissä. Mutta tiedätkö sinä miksi kutsutaan kitaristia ilman tyttöystävää? No basistiksi tietenkin. Mitä eroa on joulupukilla ja basistilla? Joulupukilla on lahjoja. Basistit ovat kuin kulmakarvat, et kiinnitä niihin huomiota, ennen kuin ne puuttuu.