Muusikot ja force majeure

post thumb
Muusikot
kirjoittanut Andre/ 15 Dec 2020

Muusikot ja force majeure

Kevään ja syksyn 2020 koronarajoitukset ovat vaikeuttaneet monien suomalaisten elämää ja työtä. Myös muusikot ovat kärsineet liikkumista ja kokoontumista koskevista rajoituksista, joiden vuoksi oman elinkeinon harjoittaminen on joko kokonaan estynyt tai vähintäänkin rajoittunut. Jotkut ovat harkinneet alan vaihtoakin, sillä monen muusikon kalenteri tyhjeni jo keväällä koko loppuvuoden osalta. Monia konsertteja on siirretty seuraavaan vuoteen tai peruttu kokonaan.

Muusikot kertovat koronan kurittaneen, mutta myös inspiroineen heitä. Uusi tilanne on pakottanut kehittämään uudenlaisia toimintatapoja, esimerkiksi keikkoja on voitu toteuttaa striimaamalla niitä. Turvavälit ovat säilyneet myös drive in -elokuvateattereissa järjestetyissä konserteissa.

MUSIIKKI ON TYÖ

Musiikki on työ yli 30 000 suomalaiselle. Tästä joukosta suurin osa on vaarassa menettää ansionsa kokonaan. Vaikein tilanne on niillä muusikoilla, joiden ansiot tulevat pääosin keikoista tai konsertoinneista. Osalta myös levytyssopimukset ovat peruuntuneet koronan vuoksi. Sue -sivustolta löytyy arvioita aikaisemmista levyistä.

Jotkut muusikot ovat alkaneet tehdä omia biisejä ja soololevyä, kun bändin keikat on peruttu. Toiset taas tekevät yksityisille asiakkaille biisejä tilauksesta, kun ei ole keikkoja. Osa on miettinyt jopa alan vaihtoa, toiset hankkivat rahaa pakollisiin menoihin viemällä soittimensa panttilainaamoon. Muusikoiden elämä on käynyt aiempaa epävarmemmaksi.

PANDEMIAN VAIKUTUKSET

Korona -pandemia on suuresti vaikuttanut koko musiikin alaan. Luovan alan työt ovat normaalistikin epäsäännöllisiä, mutta koronarajoitukset kurittavat entisestään epäsäännöllisiä tuloja.

  • • Keväällä 2020 ja uudelleen joulukuussa kaikki keikat peruuntuivat.
  • • Korona on romahduttanut muusikoiden tulot.
  • • Rahallinen menetys musiikkialalla vuonna 2020 on yli 220 miljoonaa euroa.

KOHTI TULEVAISUUTTA

Koronarajoitukset ovat supistaneet muusikoiden ansioita. Esimerkiksi Music Finland ja Muusikoiden liitto jakavat tukea koronan aiheuttamiin tulojen menetyksiin. Tuet eivät luonnollisesti vastaa kaikkea ansion menetystä, sillä tuen tarvitsijoita on paljon. Siksi moni yrittää hankkia tuloja jotenkin muuten, esimerkiksi tekemällä jotain muuta työtä.

Koronarajoitukset estävät konserttien ja keikkojen järjestämisen. Niiden sijaan digitaalisessa muodossa olevan musiikin myynti on kasvanut, kun ihmiset eivät voi kuunnella elävää musiikkia. Yhdysvalloissa musiikin alan tekijänoikeuksista on käyty pandemian aikana kauppaa ennätystahtiin. Ensi kevät näyttänee, alkaako muusikoiden kalenterit jälleen täyttyä keikoista. Enemmän aikaa kulunee siihen, että koko kulttuurin alan selviää pandemian vaikutuksista.