Suomen Euroviisut pähkinänkuoressa

post thumb
Euroviisut
kirjoittanut Andre/ 27 Feb 2024

Suomen Euroviisut pähkinänkuoressa

Joka vuosi joudutaan jännittämään useampaan kertaan sitä, miten Suomi pärjää Eurovision laulukilpailussa ja tuleekos sitä voittoa tällä kertaa. Ensimmäinen jännitys tulee siitä, että sisäinen karsinta tehdään jo hyvissä ajoin ennen kuin itse laulukilpailu on toukokuussa. Millaiset Suomen Euroviisut ovat menestyksen osalta olleet?

Historia ja Suomen Euroviisut

Suomen osalta Euroviisujen historia alkoi vuonna 1961, jolloin maamme osallistui niihin ensimmäistä kertaa. Kunnian tähän tehtävään sai silloin Laila Kinnunen kappaleellaan Valoa ikkunassa. Hiukan surumielistä kappaletta perusteltiin sillä, että se sävellettiin pelkästään tätä kilpailua varten. Itse kilpailussa Laila sijoittui sijalle 10 ja sai 6 pistettä.

Suomen Euroviisut sujuivat varsin tasaiseen tahtiin eikä esiintyjät kappaleineen missään vaiheessa ainakaan tosissaan hätyytelleet kilpailun kärkeä. Vuonna 1970 jäätiin pois kilpailusta boikotin takia, sillä edellisenä vuonna neljä maata päätyi tasapeliin ja kisasta tuli käytännössä katastrofi.

Sääntöjä on uudistettu moneen otteeseen. Suomelle se tarkoitti käytännössä sitä, että osallistumaan päästiin vain joka toinen vuosi, sillä huono menestyminen tiputti pääsyn aina seuraavana vuonna. Kunpa silloin olisi jo ollut Sanuli ja aikaa olisi voinut viettää sen parissa. Joten välivuoden menivät aina ihmetellessä.

Miksi Suomen Euroviisut ovat sujuneet mollivoittoisesti?

Sitä onkin vaikeampi sanoa, mutta ehkä liika yrittäminen on kostautunut tai sitten Suomen Euroviisut ovat olleet aina vääriä arvauksia kappaleiden suhteen.Kappalevalinta onkin ollut hyvin poikkeava verrattuna voittavaan kappaleeseen. Niin tai näin, niin yritystä on ollut vuosi toisensa jälkeen. Hyvin usein asiaa kommentoitiinkin sillä, ettei Suomella olisi varaa järjestää niin isoja kilpailuja.

Toinen syy oli varmasti alkuaikoina se, että kieltämme ei oikeastaan kukaan ymmärtänyt ja tärkeimmät pisteet tulevatkin naapurimailtamme täältä pohjolan perukoilta. Toisaalta myös hyviä sijoituksia on tullut ja varsinkin silloin, kun yleinen mielipide on ollut, että ‘nyt lähtee kisoihin aivan väärä kappale’. Näin kävi ainakin Lordin kohdalla.

Lordi tuli ja korjasi koko potin

Hurja monsteribändi tuli ja teki sen, mitä Suomen Euroviisut todella kaipasivat. Voitto tuli kotiin vuonna 2006 ja vielä ihan kunnollisella voittomarginaalilla. Kappale oli Hard Rock Halleluja ja monet sanoivatkin Suomen karsintojen jälkeen, että nyt tehdään todella suuri virhe, että nämä kauheudet eivät saa viisuissa yhtään pistettä.

Lavashow oli kisoissa mahtava ja koko katsomo repesi valtaviin aplodeihin esityksen jälkeen. Vielä jännittävämpää oli tiedossa, sillä pisteet alkoivat ropista suoraan suomalaisten hirviöiden laariin ja lopputuloksena oli koko kilpailun voitto.

Lordi on legenda, joka toi metallimusiikin euroviisuihin, mutta se tästä biisistä on todettava, että se on erittäin hyvä ollakseen raskasta rokkia. Se upposi moniin muihinkin eikä vain hevidiggareihin. Tosin bändin hevi maine sai lievän kolauksen voiton jälkeen, mutta on vähitellen saanut uskottavuutensa taas takaisin.

Suomen Euroviisut Lordin jälkeen

Kun Sue tutki tarkemmin menestystä, niin seuraavina vuosina pettymys oli todella huikeaa, koska uskottiin liian varmaksi se, että Suomen Euroviisut olisivat jatkossakin pelkkää voittokulkua. Niin ei kuitenkaan käynyt ja seuraavaa ‘pärjäämistä’ saatiinkin odotella aika kauan.

Blind Channel biisillään Dark Side onnistui vuonna 2021 todella hyvin ja lopputuloksissa finaalin 6. sija oli suorastaan lupauksia herättävä. Toki se toi bändille katkeransuolaisen pettymyksen, sillä he olivat ladanneet finaalia varten kaikkensa.

Vuonna 2023 Käärijä tuli ja nappasi vihreän toisen sijan, vaikka voittoa hänelle povattiinkin ja lähellä se oli. Biisi ole rento ja niin oli esiintyjätkin, kertosäettä pysty rallattamaan jokainen katsomossa ollut vierailija.

Kevät on jälleen tulossa ja jännitys nousee toukokuuta kohden. Kuinka käy Windows95manin? Sen näemme ja kuulemme keväällä.